Weer terug op Nederlandse bodem valt alles wel weer koud op je dak. Allereerst het weer. De laatste 2 weken was het in Kaplamai – Luanda en Nairobi heerlijk weer, soms ’s nachts nog wel een bui met onweer maar overdag scheen de zon. Op de 2e plaats alle weelde hier. Dan zeggen de mensen hier wel, ja het wordt hier slechter, veel werkeloosheid en alles wordt duurder, dat is ook zo, maar in vergelijking met de bevolking daar, leven we hier in weelde. Het was dus even wennen.

Een van mijn laatste dagen in Kaplamai werd ik nog geconfronteerd met de kleine Patrick, u kent nog wel het verhaal van dat kleine babytje, bijna ten dode opgeschreven, waar father Folkert een babyfles voor ging kopen en toen begon Patrick te drinken en met wat medicijnen kwam hij weer op de been. Hij is nu 6 jaar en een leuk ventje. Patrick leeft nog steeds bij zijn oude oma, die weinig geld heeft en hem zeker niet naar school kan laten gaan. Dus geen toekomst voor dat mannetje en hij is niet de enige. Al is het onderwijs vrij, ze moeten een soort bijdrage geven van 400 Khs, dat is € 4,- per jaar en hij moet een uniform. Dus Oma kwam bij mij met de vraag of wij hem wilden helpen. Ook was er nog 600 Khs achterstallig schoolgeld voor de kleuterschool. Rosalyne van de naaigroep was bereidt 2 broeken te naaien van grijze stof en 2 overhemdjes van blauwe stof, die ik meegenomen had vanuit Tuitjenhorn, het ging dus nog om 2 paar sokken 2 sweaters en een paar schoenen. Al met al € 30,-

P11104311 199x300 Archief De Aftrap

Wat doe je dan, die kleine man heeft ons hart ook een beetje gestolen, iedere keer als ik er ben komt hij weer met z’ n oma, meer dan een uur lopen, om me te ontmoeten. Er is dan ook een meeting met de single mothers. Ook deze dames dragen Patrick een warm hart toe, maar missen ook de financiën om die oma te helpen. Ze zijn zeker niet jaloers als ik deze oma Martha en kleine Patrick help.

Dit is een van de vele trieste verhalen die dit jaar op mij afkwamen. Nu father Folkert er niet meer was werd ik wel geconfronteerd met de mensen daar, waarvoor hij me de andere jaren beschermde. Ik heb dit jaar dus heel veel geleerd en ook veel kunnen doen, niet alleen op financieel gebied maar ook geprobeerd familiekwesties op te lossen, en als dat dan lukte, was je dubbel blij.

De huis aan huis actie loopt nog steeds fantastisch. We zijn nu  al op € 1780,-.  Met Kerst stoppen we maar wie weet maakt St. Nicolaas het bedrag rond tot € 2000,-  Dat zou helemaal geweldig zijn.

Heel, heel veel dank.

St. Vrienden van Joseph, 1 december 2012

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *