Beste Mensen,

Deze keer geen stukje van Liesbeth, maar van ons vanuit het zonnige Kaplamai.

Dinsdag 6 maart zijn we met de avondvlucht vertrokken, en de volgende morgen om 7.00 uur landen we in Nairobi, waar Joseph Kimotho ons stond op te wachten. Het was een goed weerzien na een jaar. Het is altijd vaste prik om eerst langs zijn moeder te gaan, even buiten Nairobi. Ze is inmiddels 89 jaar maar nog kras. De taal die zij spreekt  is natuurlijk niet te verstaan, maar even gezellig naast haar te zitten geeft een warm gevoel, en we drinken samen thee. Verder hebben we die dag in Nairobi doorgebracht een ontzettende drukke stad, daar is Amsterdam een dorpje bij. In de middag ontmoeten we Irene die inmiddels tweemaal  met Kerstmis in Tuitjenhorn  is geweest, ze is inmiddels lerares Frans.

Na een heerlijk nachtje in het Mill Hill huis zijn we weer met zijn drieën verder gegaan. De volgende overnachting was in Eldoret, daar wonen de ouders van Irene, zij hadden een heerlijk avondmaal voor ons klaar gemaakt. Inmiddels krijgen we daar ook een band mee. Ze doen hun best om het naar je zin te maken. Na de overnachting, op naar Kaplamai ongeveer90 kmverder, alles weer in de auto geladen, en wat gebeurde er? De auto wilde  niet starten. Na de monteur gebeld te hebben, bleek het dat de bougies vervangen moesten worden, dus dit viel mee. Na een paar uur vertraging konden we gaan rijden. Het verkeer in heel Kenia  is veel drukker geworden, vooral het vrachtverkeer. Na een paar stops kwamen we om 5 uur in Kaplamai aan. Waar Folkert en zijn mannen ons stonden op te wachten met een koud Tusker biertje wat heerlijk is na een warme dag (30graden) Folkert had alles weer geweldig voor elkaar. Joseph bleef nog een paar dagen in Kaplamai. We maakten het niet te laat die avond, iedereen was moe. Zaterdag rustig aan gedaan,wel de koffers uitgepakt, we hadden60 kg extra gewicht mee, aan kleren, luiers, brillen, pennen, ballonnen, klossen met garens, voet- en volleyballen. Bij deze willen we iedereen bedanken die er aan hebben bijgedragen. De mensen waren weer erg blij wat we mee hadden gebracht. Zondag na de H.Mis vertrok Joseph weer naar Nairobi. Maandag ging Klaas met de mannen de kerk inspecteren op achterstallig onderhoud. Er was een lekkage op het dak, dit is nu gelukkig verholpen. Verder zijn er diverse klusjes zoals deuren die niet goed sluiten, dit is aan de orde van de dag, b.v vandaag is het hout nog een boom en morgen een deur, het is dan nog lang niet uitgewerkt. Inmiddels hebben we scholen en kerken bekeken die in aanbouw zijn. Folkert zal zeggen je bent hier nooit klaar. Maandag was ook ons eerste bezoek aan de technische school, die nu helemaal klaar is. Het ziet er allemaal heel goed uit, alleen jammer dat sommige mensen geen geld hebben om hun kind er naar toe te sturen, ook al kost het niet veel. Dit blijft een groot probleem. Volgens Folkert ziet het er niet goed uit hier in het land, eind van dit jaar zijn er weer verkiezingen in Kenia en maar hopen dat het beter gaat dan vier jaar geleden met al die moorden en branden. We zijn ook langs diverse projecten geweest, maar daar schrijft Liesbeth over.

Maandag 19 maart gaan we Luanda (dit is de plaats waar Folkert na zijn vakantie in Nederland naar toe gaat) om daar het St Joseph feest te vieren, de patroon heilige van de Mill Hill. Dus  vrijwilligsters van St Josef park, ik zal zeker aan jullie denken en hoop dat de soep net zo lekker zal smaken, het zal zeker weer een gezellige middag worden. Na het feest in Luanda reizen we door naar Kisumu, om daar een paar dagen te genieten van het Victoria meer.

We zijn inmiddels een paar dagen verder, Klaas heeft een grote tafel gemaakt voor de naaigroep in het social hall. Ze kunnen daar op patroon tekenen en stof knippen, we hebben de tafel meteen op de plaats gezet, dit gaat met  muziek en heel veel zingen, Klaas in het midden en de dames om hem heen, ze waren erg blij.

Bij de naai groep is er ook een kleine Nicolaas geboren en wij werden gelijk als opa en oma benoemd.

Wat het weer aangaat, is het alle dagen 30 graden, tegen de avond koelt het steeds af met een lekker windje. Maar de mensen willen heel graag regen voor het land. Alles ligt klaar voor het zaaien van de producten. De regen tijd is meestal eind maart.

Ik moet er nu een eind aan maken, anders komt het niet op tijd bij de redactie. We zullen zeker nog een paar gezellige dagen hebben de komende week. 27 maart vliegen we met de avond vlucht naar Nederland, daar zal zeker de familie ons op staan wachten.

Heel veel groetjes uit Kaplamai, Folkert, Klaas en Greet Bleeker.

P1100136 300x225 Archief De Aftrap

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *