Wat een prachtig 50 jarig Priesterfeest van Father Folkert Kruis, was het 9 juli in Kapalmai. De week ervoor begon men al met de voorbereidingen. Er werden palen in de grond geslagen waarover zeilen werden gespannen en er werden tenten opgezet. Iedereen ruim 1000 mensen moesten een goede plaats hebben en alle feestelijkheden goed kunnen meemaken. Het was dan ook een drukte van belang. Op donderdag kwamen er een aantal dames gewapend met grote pannen om voorbereidingen te treffen voor het eetgebeuren, want zoals het in Kenia de gewoonte is, bij een feest hoort een maaltijd.

Er werden aardappelen geschild pannen vol, er werden bonen uitgezocht en donderdag op vrijdagnacht werd een koe geslacht, het moest een goede maaltijd zijn en voor iedereen genoeg. Donderdag hebben we ook ruim 700 rozen opgehaald voor de versiering in kerk, daar alleen bloemen de vlaggetjes – ballonnen en andere feestartikelen waren voor buiten. Vrijdagmorgen vroeg begonnen ze met het bakken van kleine pannenkoekjes en mochten we in deze heerlijke geur onze rozen wegsteken in een groot aantal bloemstukken. Rond de klok van 5 uur was het meeste werk gedaan en ging ieder naar huis om zaterdagmorgen vroeg aanwezig te zijn voor het bereiden van de koe en de laatste hand te leggen aan de maaltijd. De familie van father Folkert en de gasten luiden het feest vrijdagavond in met een heerlijke barbecue en het geven van de cadeaus uit Holland, een voorproefje op de dag die komen gaat. Na een klein glaasje gingen we onder de wol om zaterdagmorgen vroeg weer present te zijn op de GROTE DAG.
Zaterdagmorgen was het al een drukte van belang, alles moest tot in de puntjes verzorgd en de mensen kwamen al vroeg naar de kerk om een goed plaatsje te bemachtigen. Voor iedere statie waren een aantal plaatsen gereserveerd zodat alle 15 kerkgemeenschappen die horen bij zijn parochie een goede plaats hadden, De tenten buiten waren voor de danseressen ruim 100 en het speciale koor dat bestond uit ruim 80 parochianen uit alle windstreken zong dat het een lieve lust was. 11.00 uur de kerkklok luide en in een overvolle kerk kon de Plechtige Hoogmis met een groot aantal priesters uit het bisdom beginnen. Father Folkert straalde, het was zijn dag! De bisschop ging voor geassisteerd door father Folkert en de algemene Overste van Mill Hill in Kenia en alle andere priesters.
Zang – dans en gebed wisselde elkaar af en de tijd vloog. Wat een feest. In de preek memoreerde father Kruis zijn 50 jarig missionarisleven in Kenia. Een geweldig verhaal wat zeker niet altijd gemakkelijk geweest was. Na ruim 2 uur werd deze dienst afgesloten en begon in dezelfde kerk het onofficiële gedeelte. Er werd gedanst – gezongen – toneelgespeeld en gespeecht; de traditionele taart werd overhandigd en father Folkert moest hem aansnijden en iedereen kreeg een klein stukje, zelf gaf hij de familie en vrienden, de dames deelde uit in de kerk. [image: image.png] Toen de cadeaus. Goed georganiseerd kwam iedere stam of dorp naar voren en overhandigde de prachtigste geschenken. Weer een hele ceremonie afgewisseld met zang van het koor.
Als laatste dankte de stralende father alle parochianen die hem geholpen hadden dit feest te organiseren en ieder voor de cadeaus en goede woorden. Inmiddels het was 15.15 uur werd ‘t tijd voor een lekkere maaltijd die de mensen goed lieten smaken. Overal verdeeld zaten ze in groepen te eten en te genieten van deze fantastische dag. Voor ons was er een heerlijk buffet.
Het was een dag met een gouden randje die we niet snel kunnen vergeten.

Stg. Vrienden van Joseph en Folkert, 19 augustus 2011

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *