Hieronder vindt u een verslagje van Father Folkert Kruis, net gearriveerd uit Kenia en nu in Tuitjenhorn. Hij schrijft hoe de situatie is in Kenia en die ziet er niet rooskleurig uit.

Covid-19 en Kenya

Net als in het grootste deel van Afrika ondervond het continent het minste van de gevolgen van covid-19 in 2020. Waarom dat zo was is niet erg duidelijk. Maar het gevolg was dat de meeste mensen in Kenya de virus niet serieus namen en ook niet de restricties die de experts en de regering voorschreven.

Begin 2021 veranderde dit dramatisch. Een kunstmeststoffen fabriek in Kisumu haalde een aantal arbeiders(100+) uit India en Pakistan. Waren die arbeiders legaal of illegaal in het land? Dit is ook niet duidelijk. Ook niet waarom die het land binnen mochten komen. Wat wel duidelijk werd dat spoedig na hun komst Kenyanen die daar ook werkten ziek werden. De medische mensen constateerden al snel dat de zieken corona hadden en ook dat de delta variant aanwezig was, waarschijnlijk door de arbeiders uit India .

De virus met de Delta variant verspreidde zich razend snel in de stad Kisumu, waar ik ook woon en in de omstreken. Heel West Kenya is nu onder een soort Lock Down: er is een avondklok van 7.00 uur s’ avonds tot volgende ochtend 4.00uur:  alle kerken en moskeeën zijn gesloten, iedereen moet een mondkapje op hebben en afstand houden.

De ziekenhuizen en andere medische hulpposten kunnen het aantal besmettingen niet aan. Alle isolatie zalen zijn vol ook de Intenseive care Units, er zijn niet genoeg ventilators en zuurstofmaskers. Ook de mortuaria zijn vol. De mensen moeten binnen twee dagen hun geliefden ophalen en begraven zonder de traditionele gebruiken.

Terwijl Europa en Amerika volop aan het vaccineren is blijft Afrika ver en ver achter, nog geen 2% van de inwoners zijn gevaccineerd. Vanwege mijn leeftijd kon ik 26 maart de eerste keer ingeënt worden. De WHO gaf Kenya een miljoen doses Astra Zeneca. Het werd al gauw gezegd dat de 2de injectie niet na 8 weken maar na 12 weken gegeven kon worden. Maar ook dat werd moeilijk. Met een beetje geluk kon ik toch na 10 weken voor de tweede keer ingeënt worden. Denemarken stuurde 350.000 Astra Zeneca vaccinaties naar Kenya en konden meer mensen voor de tweede keer ingeënt worden .Het vaccineren blijft een probleem omdat veel Kenyanen huiverig zijn om zich te laten vaccineren.

Experts zijn bang dat Afrika de kant op gaat van India. Vooral ook omdat de medische faciliteiten totaal ontoereikend zijn. Ook voor de priesters is het een hele moeilijke tijd, omdat de kerken gesloten zijn en de mensen toch hun geestelijke steun hard nodig hebben,

Wat leven we hier toch gelukkig, zeker nu de versoepelingen toenemen. Maat laten we er toch samen om denken door afstand te houden het virus uit onze gemeenschap te houden.

Wij wensen u allen een hele fijne vakantie, geniet ervan ,

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *