Op 18 mei zijn de COVID-19 besmettingen in Kenia gestegen naar meer dan 900, het aantal doden naar meer dan 50 en zijn er 330 patiënten genezen. Een maand geleden waren deze getallen 374 besmettingen, 14 doden en 74 genezen. De situatie verslechterd. Het ministerie van gezondheid kan nu meer dan 2000 mensen per dag testen, maar dit zijn er niet genoeg, er zijn niet genoeg benodigdheden om te testen.

De overheid heeft daarom strenge maatregelen genomen. De avondklok staat nog steeds van 19:00u tot 5:00u de volgende dag. Iedereen is verplicht een mondkapje te dragen en er staat een zware straf van 20.000 Kshs  (ongeveer € 175) bij overtreding. Verder zijn er veel containers geplaatst zodat handen kunnen worden gewassen met water en andere middelen zoals desinfecterende handgels.

Mensen blijven thuis om bestemming te voorkomen.

De overheid heeft de grenzen van Tanzania en Somalië naar Kenia gesloten, omdat daar veel met COVID-19 besmette mensen Kenia binnen kwamen. Verder zijn sommige delen van steden volledig op lockdown, zoals Old town Mombasa en Eastleigh in Nairobi. In deze delen wonen veel mensen die besmet zijn met COVID-19.

Veel bedrijven zoals hotels, restaurants en Matatu (plaatselijk vervoer) zijn gesloten. Ook veel kleine bedrijven ondervinden problemen. Het grootste gedeelte van de Keniaanse bevolking is werkzaam in deze kleine bedrijven, zoals bijvoorbeeld Jua Kali Artisans (mensen die groentes en fruit langs de weg en in lokale winkels).  Door COVID-19 en het sluiten van veel bedrijven zijn veel mensen hun baan verloren. Veel mensen hebben hierdoor geen eten of geld om dit te kopen.

De overheid, grote bedrijven, organisaties en anderen hebben al geld en eten gedoneerd, dit wordt met behulp van het Rode Kruis verdeeld. Maar deze hulp komt niet overal.

Kenia kampt niet alleen met COVID-19 zoals hierboven beschreven, maar er zijn nog twee grote problemen. Er zijn overstromingen waardoor er meer dan 300 mensen zijn overleden en duizenden mensen alles zijn verloren. De mensen die alles hebben verloren hebben hulp nodig bij herhuisvesting en het verkrijgen van eten.

De derde ramp is de sprinkhanenplaag die al loopt vanaf oktober 2019, hierdoor is meer dan de helft van het land in Noord Kenia verwoest, en dit terwijl dit stuk al semi-woestijn is en de helft maar kan worden gebruikt om eten op te verbouwen. Helaas zorgen de regens ervoor dat de sprinkhanen zich voortplanten waardoor ze na de regens de landbouwgronden opnieuw zullen aanvallen. De overheid heeft niet de financiële middelen om de sprinkhanen volledig uit te roeien en de plaatselijke bevolking kan maar weinig doen om hun kleine boerderijen te beschermen.

Ten vierde is er ook veel hongersnood omdat de mensen hun kleine business met het verkopen van groenten – kleding en andere spullen langs de weg nu niet kunnen doen omdat alles verboden is. Geen verkoop – dus geen geld en geen eten.

Op dit moment krijg ik belletjes van mensen die vragen om 100 Ksh (1 euro) zodat ze meel, sukuma wiki (lokale groenten) en ugali ( het meest belangrijke voedsel in Kenia) kunnen kopen. Laat ons bidden tot de Heer zodat we deze wereldwijde crisis te boven komen.

In het kort zijn er heel veel mensen die lijden door deze vier rampen, de situatie wordt alleen maar slechter en slechter. Hulp is heel hard nodig en ontzettend welkom.

God zegenen u en moge hij u beschermen.

Groeten,

Fr. Joseph

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *