In december 2018 is de stichting, naar aanleiding van ons nieuwsbericht over de nieuwe website, benaderd door het Schager Weekblad met het verzoek om een interview te mogen houden met het bestuur. Uiteraard zijn blij met alle nieuws rondom de stichting. Hierbij het artikel zoals dat gepubliceerd is in de papieren versie van het Schager Weekblad en haar website. Veel dank aan Simone Gerard van het Schager Weekblad!

Projecten voor minderbedeelden in Kenia: computers voor Kamae

TUITJENHORN Vorig jaar bestond de Stichting vrienden van St. Joseph in Tuitjenhorn 20 jaar. Dit feest werd uitbundig gevierd. Rond de tafel zitten Liesbeth Blommaart voorzitter, Greet Bleeker, en Nel Bleeker, geen familie van… Enthousiast vertellen de dames wat de Stichting Vrienden van St. Joseph allemaal doet. Na twintig jaar heb je ook echt veel te vertellen, de verhalen rollen over tafel. Want ook nu is er weer een feestelijke aanleiding voor een gesprek: de nieuwe website van de stichting en het plan voor 2019. “In samenwerking met de Vastenactie zetten wij ons in voor ‘Computers voor Kamae’, de meisjesafdeling van de gevangenis in Nairobi.”

De Stichting Vrienden van Sint Joseph bestaat sinds 1997. Pastoor Timmer van de parochie in Tuitjenhorn was, voor hij daar pastoor werd, missionaris in Kenia namens de Fathers van Mill Hill. Toen hij in Kenia als missionaris werkte, raakte Pastoor Timmer bevriend met Father Joseph Komotho Karanja. In de vakantie van Father Joseph in Tuitjenhorn ontstond het idee de werkzaamheden van Father Jopseh in Kenia vanuit Tuitjenhorn te ondersteunen. Pastoor Timmer is helaas overleden. Het werk van de stichting gaat echter onverminderd door. Lopende project zijn onder andere St.John Bosco: een opvangcentrum voor straatkinderen, de Fadhiligroep: vrijwilligers in ziekenhuizen en gevangenissen worden gesteund om zieken en hun families te helpen: St.John Cafasso House, centrum voor jonge ex-gedetineerden waar ze scholing krijgen en daarmee een kans op een goede plek in de maatschappij: Jirani Mwema Botwa Women-Group: een groep mannen en vrouwen die in hun regio de gemeenschapszin bevordert, Studenten: via diverse sponsors worden de schoolkosten van zeven leerlingen vergoed, St. Francis Doveninstituut: biedt opvang aan dove kinderen van peuters tot jong volwassenen.

DOEL VAN DE STICHTING Doel van de Stichting vrienden van Sint Joseph is minderbedeelden in Kenia helpen door middel van Projecten, die geheel belangeloos worden uitgevoerd. Zelf de tickets voor de reizen naar Kenia betaalt men uit eigen zak. Zo blijft er niets aan de strijkstok hangen en komt al het geld binnen bij de projecten. De Stichting helpt onder andere armen, zieken, gevangenen, gehandicapten, baby’s en doven. In Kenia werken Father Folkert en Father Joseph gezamenlijk vanuit de nieuwe parochie in Kaplamai ter plaatse aan de projecten. Via de fathers wordt de Stichting op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van de projecten in Kenia. Beiden zijn missionaris namens de stichting Fathers van Mill Hill. In het kader van het 20 jarige bestaan van de Stichting werd geld ingezameld voor het districtsziekenhuis in Kitale. Hiervan werden geneeskundige artikelen en andere benodigdheden aangeschaft, waaronder een couveuse,thermometers, bloeddrukmeters, een operatielamp, poppen en speelgoed. Ook werden laboratorium lokalen gebouwd waarin biologie, natuurkunde en scheikunde gegeven worden. In deze lokalen kan onderwijs gegeven worden waardoor leerlingen een volledig lesprogramma kunnen volgen dat ze afsluiten met een volledig examen. Het nieuwe project Computers voor Kamae komt er aan: Meisjes van 15-18 jaar zitten niet alleen hun straf uit, maar krijgen een opleiding. Ze worden voorbereid op een goede start in de samenleving. In samenwerking met de technische universiteit krijgen de meisjes een computeropleiding en voor deze computers en benodigde materialen gaan wij ons inzetten.

Geld wordt op veel manieren ingezameld. Bij de winkel van Deen in Tuitjenhorn lever je je statiegeldbonnetjes in. Naast de automaat staat een collectebus, heel gemakkelijk dus. Ieder jaar in december worden alle donaties, gelden en giften en gaven bij elkaar opgeteld. Het totale bedrag wordt verdeeld over alle projecten. Ieder project krijgt zijn deel.

PLANNEN VOOR 2019 Voor 2019 zijn de plannen ook al klaar: “In samenwerking met de Vastenactie zetten wij ons dit jaar in voor ‘Computers voor Kamae’, de meisjesafdeling van de gevangenis in Nairobi. Meisjes van 15-18 jaar zitten niet alleen hun straf uit voor kleinere of grotere misdaden, maar krijgen tevens een opleiding en worden voorbereid op een goede start in de samenleving. In samenwerking met de technische universiteit krijgen de meisjes een computeropleiding en voor deze computers en benodigde materialen gaan wij ons inzetten. Met diverse acties, o.a. tijdens de Vasten willen wij geld inzamelen om zo veel mogelijk computers en benodigde materialen te kunnen kopen”, vertelt Liesbeth Blommaart.

NIEUWE WEBSITE De stichting heeft voor het eerst in 10 jaar tijd een nieuwe website. Dat werd de hoogste tijd, vertellen de dames. Je moet wel met de tijd meegaan. Ze zijn erg blij met het resultaat. De nieuwe website werd, belangeloos, gemaakt door RHO Leading in change. De website is voorzien van foto’s, informatie en het laatste nieuws over de projecten van de Stichting. “Met trots presenteren wij u onze geheel vernieuwde website, wij hebben ons best gedaan om de nieuwe website dynamischer, duidelijker en gebruiksvriendelijker te maken. Zo hebben wij de presentatie van onze projecten, activiteiten en nieuws in zijn geheel vernieuwd en voorzien van herkenbare afbeeldingen, tevens hebben wij de website voorzien van meer informatie over onze doelstellingen waardoor u een betere indruk krijgt van onze aanpak”, schrijft Mariose Huits van de Stichting Vrienden van Sint Joseph. Kijk op de fonkelnieuwe website van de Stichting Vrienden van St. Joseph.

Originele tekst: Schager Weekblad