Als u dit leest is mijn moeder alweer anderhalve week in Kenia. Zij logeert daar bij Father Joseph. Zij vindt het altijd weer heerlijk om in Kenia te zijn en haar vrienden en vriendinnen daar te ontmoeten. Eén van de zaken die zij opmerkte is dat het leven van de Kenianen zo veel duurder is geworden. Dus dat is niet alleen in Nederland het geval. De kosten voor het uiteten gaan zijn bijna verdubbeld. Niet dat de gemiddelde Keniaan dat kan betalen, maar die verdubbeling geldt dan uiteraard ook voor de gewone boodschappen in de winkel en op de markt.

Deze week heeft de familie van Father Joseph een feestje te vieren, waarbij heerlijk gegeten moet worden. Dat betekent dat naast de sukuma wiki en ugali ook vlees en taart op tafel komt. Mijn moeder kennende zal zij zeker mee betalen aan de boodschappen die gedaan moeten worden.
Het feest is een traditie in Kenia. Zo is het in de stam van Joseph, de Kykuyu, gebruik dat jongens van 12 jaar besneden worden. Dit is een teken dat hij volwassen is. Eén van de neefjes van Father Joseph, James, is vlak voor mijn moeder aankwam besneden. Hij woont daarna twee weken lang apart van iedereen, samen met zijn mentor. Deze mentor verzorgt hem in die weken en vertelt hem wat het betekent om man te zijn. Uiteraard leerde je vroeger dan hoe je moest overleven in de wildernis. Nu houdt het in dat je leert hoe je omgaat met vrouwen, hoe je voor je gezin moet zorgen, wat jouw rol is in de familie en hoe je je verhoudt t.o.v. de oudsten van de familie. De zoon van mijn vriendin Wairimu heeft ditzelfde proces vorig jaar meegemaakt.

Het betekent ook dat je niet langer alleen mag wonen in het huis van je moeder, als deze alleenstaand is. Daarom krijg je je eigen hut. Je kunt het allemaal overdreven vinden, maar het is nu eenmaal zoals het in Kenia gaat. In de ogen van Kenianen zullen wij ook rare gebruiken hebben. Het laten verzorgen van de ouderen door onbekenden i.p.v. op te nemen in je gezin is een gebruik waar zij niets van begrijpen, bijvoorbeeld.
Mijn moeder gaat daar ook horen wanneer ze gaan beginnen in Kiriita met het Social Hall. Benjamin Sifuna, de aannemer die wij inzetten bij onze projecten, is uiteraard hier ook bij betrokken.

Het geld wat we nu binnen hebben is een start en o.a. opgehaald met onze bekende acties. We gaan nu echter iets anders doen. We willen ook jongere mensen gaan betrekken en daarvoor hebben we dus een nieuwe actie op touw gezet, een QR-winterpuzzeltocht. We organiseren dit op zaterdag 16 december. We starten tussen 14.00 en 14.30 u. en deze is vooral gericht op kinderen. Maar uiteraard kan iedereen met een mobiele telefoon meedoen. Via QR-codes volg je een route door het dorp, onderweg verzamel je iets en is er halverwege een lekkere beker chocolademelk. Kosten zijn €3, voor grote en kleine mensen en je bent ongeveer een uurtje onderweg. De kerstman en de kerstelf spelen ook een rol in het geheel. Wij hopen dat vele mensen meedoen.

Vorige keer heb ik gesproken over het belastingkaartje, dat we niet meer standaard versturen. Mocht u wel zo’n kaartje willen ontvangen, dan horen we het graag en zult u er alsnog eentje van ons ontvangen. Laat het dan even weten aan de voorzitter, Mariosé Huits (0226 392548 of info@vriendenoseph.nl).

Een overzicht van onze projecten vindt u op de website en we zijn te volgen via Facebook en Instagram. Via de website kunt u uw eventuele bijdrage ook gemakkelijk overmaken.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *