Als u dit leest, lijkt Pasen nog ver weg, nog zeker twee maanden, maar dat betekent wel dat de Vasten er al een beetje aan zit te komen. Op woensdag 26 februari, Aswoensdag begint de Vasten. Vroeger heel bekend, tegenwoordig niet meer zo. De vasten is een periode van sober leven, van extraatjes laten staan. Dus niet zoals is het bij de Islam gebruikelijk is tijdens de ramadan, helemaal niet eten of drinken overdag.

Ieder jaar houdt men, tijdens de Vasten de zgn Vastenactie, waarbij geld ingezameld wordt via een landelijke actie. Dit jaar is er in overleg met de MOV-groep weer gekozen voor een Eigen doel voor de Vastenactie in Tuitjenhorn. (MOV staat voor Missie, Ontwikkeling en Vrede).

Dit keer zamelen de MOV-groep i.s.m. de Stichting Vrienden van Joseph geld in voor de Dovenschool in Kitale. De dove kinderen worden daar opgevangen, ontvangen huisvesting en scholing van the Sisters of St. Francis. Bij het laatste bezoek van de Stichting in oktober hebben ze gezien dat het daar goed gaat. De slaapzalen zien er netjes uit, de kinderen genieten ervan te kunnen communiceren in gebarentaal en er wordt tegenwoordig zelfs gebouwd aan een school voor voortgezet onderwijs. Maar, als ze geen scholing krijgen en klaar zijn met hun dagelijkse karweitjes vervelen de kinderen zich. Daarom willen ze graag materiaal om mee te spelen, een glijbaan, een klauterrek, duikelstangen, voetbaldoeltjes, ballen, hoepels etc. Er is ruimte genoeg.

Het materiaal zal niet alleen de verveling tegen gaan, maar zorgt er ook voor dat de kinderen zich nog beter ontwikkelen. Door het spelen leren ze zich sociaal beter ontwikkelen en worden ze fysiek sterker. In Kenia is het gebruikelijk dat scholen onderling sportevenementen organiseren. De kinderen van de Dovenschool winnen nooit, omdat zij simpelweg niet gewend zijn om te sporten. Dat doet iets met je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen dat zij nog harder nodig hebben dan alle andere kinderen.

Ook dit jaar is er weer een Vastenmaaltijd op zondag 22 maart. Daarnaast zullen er op school de Vastendoosjes worden uitgedeeld en ontvangt u in de volgende Jacobusschelp weer een vastenzakje. We hopen dat u weer gul zult geven. Alvast, namens alle kinderen van de Dovenschool in Kitale, hartelijk dank!

Namens de MOV-groep en de Stichting Vrienden van Joseph,

Mariosé Huits

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *