Vandaag komt de regen met bakken uit de hemel, maar veertien dagen geleden was het warm in de kas bij de Marlequi. Warm en gezellig. Er kwamen veel mensen langs die zeiden dat ze de Stichting kennen van de stukjes in de Aftrap en het Contact. Dat is fijn om te horen, want iedere 14 dagen zit je toch weer achter je computer en vraag je je af wie het nu eigenlijk wat interesseert wat je oplepelt. Maar dat blijken er gelukkig nog heel wat te zijn.

En, hoewel we op de pompoenfair stonden om vooral te laten zien dat we er bestaan, hebben we toch een prachtige opbrengst gehad van zo’n €275. De bananenboom met loterij werd gewaardeerd, en toch ook de artikelen die we vanuit Kenia verkopen.

Dit was het laatste bedrag dat wij speciaal bestemden voor het gemeenschaphuis in Kiriita. Vanaf nu komen de inkomsten toe aan ons nieuwe project, de bouw van een klaslokaal in Kaplamai. Ook de Vastenactie van 2025 is daar natuurlijk voor bestemd. De aanvraag voor dit Eigen Doel is deze week ingediend. Ieder jaar weer even een klusje, omdat het natuurlijk wel goed op papier moet staan om goedkeuring te krijgen.

Over Kaplamai gesproken, daar maken zij zich al klaar voor de komst van mijn moeder half november. Zij gaat daar logeren in de gastenkamers bij de pastorie aldaar. Maar niet alleen haar komst maakt de mensen daar blij. Op 10 december zal daar ook een priesterwijding plaatsvinden. Victor heeft zijn priesterstudie en alle stages die daar bij horen afgerond en zal op 10 december in de kerk waar hij zich geroepen voelde, gewijd worden. Ook zal hij toetreden tot de Fathers van Mill Hill, waar ook Father Folkert en onze eigen pastoor Timmer bij hoorden. Uiteraard zal ook Folkert bij de plechtigheden en de feestelijkheden zijn van zijn voormalig parochiaan en binnenkort mede-father.

De prachtige parochiekerk daar is gebouwd in de periode dat Folkert daar parochiepriester was en vooral Klaas Bleeker heeft meerdere keren geholpen om de mensen daar de fijne kneepjes van het kerkenbouwen te leren.

Overigens zullen er meer mensen vanuit Tuitjenhorn bij dit grote feest aanwezig zijn. Daarover misschien later meer.

Ondertussen werkt Father Joseph aan zijn herstel. Het gaat “slowly by slowly”, zoals hij zelf appte. Hij heeft de zaken wel zo geregeld dat alles voor de stichting gewoon door kan gaan en via M-pesa komt het geld dat wij sturen, altijd op de juiste plaats terecht.

M-Pesa staat voor M-Money oftewel Mobile Money. Waar wij nu ontzettend trots zijn op betaalmethodes als onze wallet, Tikkies en andere mogelijkheden, bestaat M-Pesa inmiddels al sinds 2007.

Het systeem is in eerste instantie bedacht voor het verstrekken van microkredieten aan Kenianen. Veel van hen wonen ver van de bewoonde wereld en het was dus lastig én duur om geld bij deze mensen te krijgen. Een mobiele portemonnee loste dit probleem al snel op. Destijds had ongeveer de helft van de Kenianen een mobiele telefoon.

Maar geen (mobiel) internet. Met M-Pesa is dat ook niet nodig. Je telefoon in combinatie met je simkaart en abonnement is meteen je mobiele wallet. Iedereen met een mobiele telefoon kan dit dus gebruiken. Dus ook degenen met een ouderwetse Nokia.

Geld sturen via banken is onhandig, op het platteland zit de bank niet om te hoek. Het zelf gaan brengen is tijdrovend en duur. Via M-Pesa is het snel en goedkoop om geld over te boeken, de ideale oplossing. De Stichting stuurt het geld via de bank naar Kenia en Father Joseph stuurt het via M-pesa door aan iedereen voor wie het bedoeld is. Veilig en snel. Zo weet u ook weer hoe wij dit doen in Kenia.

Een overzicht van onze projecten vindt u op de website en we zijn te volgen via Facebook en Instagram. Via de website kunt u uw eventuele bijdrage ook gemakkelijk overmaken.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *