Op Vakantie

foto folkert aftrap Kerkelijk NieuwsMaandag 3 Augustus vertrok ik van Kisumu richting Nairobi, 350 km. Onderweg werd ik door de politie aangehouden. Je hebt een overtreding gemaakt. Je bent over een ongebroken gele lijn gegaan waarschijnlijk toen ik een oude vrachtwagen voorbij reed. Hij keek me aan en op zijn gezicht stond:”Hoe gaan we dit oplossen. Hier kan ik iets aan verdienen”. Ik zei tegen hem:”Je gaat me toch geen bon geven. Ik ga naar huis om mijn verjaardag te vieren, mijn 80ste verjaardag.” Je 80ste verjaardag herhaalde hij. Hij salueerde met z’n hand aan de pet en zei “Happy Birthday”.

Toen ik op het vliegveld door de douane ging, vroeg hij wat ik ga doen in Nederland. Ik zei:”Mijn verjaardag vieren met mijn familie,  mijn 80 ste verjaardag. Je 80ste verjaardag ? en spontaan begon de dame naast hem, “Happy birthday te zingen”.

Waar we op de vlucht zaten te wachten, sprak ik met een man die met zijn dochter op vacantie in Kenya was geweest. Tijdens ons gesprek vroeg hij:” in die 50 jaar dat je in Kenya bent geweest heb je natuurlijk wel veel veranderingen gezien in Kenya.” Dat kun je wel stellen. Toen ik in 1961 in Kenya kwam was de bevolking van Kenya 9 millijoen, nu 40 millioen, Nairobi was een stad van 350.000 nu 6 millioen, in Nairobi had toen de enigste Universiteit, nu zijn er bijna 30 Universiteiten/campussen in het gehele land verspreid. Mijn eerste taak toen was om de dorpjes van de mensen af te gaan om de ouders te bewegen hun kinderen, jongens als meisjes naar school te sturen. Jongens ging noch, meisjes naar school was een probleem.  Mijn pastoor was toen druk bezig met scholen bouwen. In 2014 deden 800.000 kinderen eindexamen lagere school en 450.000 eindexamen middelbare scholen.

In Kisumu Diocees werkten toen 120 Mill Hill Missionarissen en een paar Kenyaanse priesters. Nu werken nog drie Mill Hillers (een Nederlander)  in wat eens Kisumu diocees was. Het diocees is nu een Aartsbisdom met 6 bisdommen en honderden Kenyaanse priesters, katecheten en religieuzen en veel leken die allerlei taken waarnemen.

Over enkele maanden hoop ik mijn taak als Mill Hill overste kunnen overdragen aan een Afrikaanse Mill Hiller. Ik hoop dan nog enkele jaren rustig te kunnen verblijven in Kisumu en wat hand en span diensten te verlenen en dankbaar  terug te kijken op een halve eeuw prachtige tijd. 20 September werd ik gevraagd voor te gaan in Jacobus de Meerderer en zien we elkaar.

Father Folkert Kruis mhm, september 2015

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *