Ik schrijf dit op de dag dat we definitief afscheid hebben moeten nemen van Greet Bleeker-Strooper.

Greet was vanaf het begin betrokken bij de Stichting Vrienden van Joseph. Zij heeft in de ruim 26 jaar dat zij zich hierbij betrokken was op allerlei manieren ingezet voor de stichting.

Hier in het dorp was dat o.a. zichtbaar op de Koningsmarkt, waar zij natuurlijk achter de kraam te vinden was. Wat zal ze veel verkocht hebben! Altijd vriendelijk, altijd in voor een praatje en altijd vertellend waar we mee bezig waren. Maar toen dat niet meer goed lukte, zorgde ze dat wij achter de kraam ons kopje koffie kregen.

Tijdens de fietstocht op Hemelvaartsdag was Greet onze bezemwagen. Want hoewel iedereen op eigen risico fietste, wilde Greet wel graag zien dat iedereen ook weer veilig terug kwam. En natuurlijk was ze gek op fietsen, dus zo’n ritje van 30 km was dan mooi meegenomen.

Fietsen deed ze so wie so ook voor de stichting. Samen met Klaas naar Santiago de Compostella en ook naar Rome. Alles om geld in te zamelen voor de kerk van Kaplamai. Vandaar de foto bij dit stukje. Een fietsende, blije Greet bij de start van de fietstocht naar Rome.

In Kaplamai bouwde Klaas aan de kerk en besteedde Greet en Liesbeth hun tijd aan projecten voor de parochie. De vrouwen van de Single Mothers hebben leren breien en haken van Greet. Met veel geduld legde ze uit hoe dat moest, “insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden”. Het wordt nog steeds met veel liefde daar gedaan. Andere dames leerden hoe ze moesten naaien. Vele uren hebben Liesbeth en Greet hen geleerd hoe dat werkte op zo’n machine. Ook dat doen de dames daar nog steeds.

Zelf herinner ik me nog goed de eerste keer dat we bedacht hadden om een boerenkoolmaaltijd te organiseren in de Vastentijd. Greet was direct enthousiast. In de school kwamen we de eerste keer met bijna 50 mensen bij elkaar. Greet zorgde voor voldoende serviesgoed via het Jozefpark. En natuurlijk was zij de chefkok. Overal in de school hadden we elektrische kookstelletjes staan, waarop boerenkool en aardappels stonden te koken. Het duurde best lang voordat het begon te koken, maar toen het eenmaal zover was, kwamen de deksels van de pannen omhoog en steeg de boerenkool hoog boven de pannen uit. Waar wij toch wel enigszins in paniek raakten, deed Greet dat helemaal niet. Ze duwde de boerenkool gewoon met de deksel weer naar beneden en ging verder waar ze mee bezig was. De boerenkool hebben we ons heerlijk laten smaken.

Omdat Greet diverse keren in Kenia is geweest, wist ze voor wie we in actie kwamen. En de mensen daar wisten heel goed wie Mama Margaret was.

In de afgelopen week hebben diverse berichten vanuit Kenia gehad met condoleances. In vele vieringen rondom haar overlijden die daar gehouden zijn, is zij herdacht in de gemeenschappen waarin zij geweest is.

De viering van het 45-jarig priesterjubileum hier in Tuitjenhorn van Father Joseph Kimotho op 21 april was haar laatste bijdrage aan de stichting. Zij zorgde na de viering voor de koffie in de kerk en was natuurlijk bij de festiviteiten in de Hoge Akker daarna. Ze heeft hier enorm van genoten.

De stichting was voor haar heel belangrijk. Daarom was het mooi dat men kon kiezen voor het bezorgen van bloemen of een donatie voor de stichting toen zij overleed. We zullen als Stichting dit bedrag bestemmen voor een project in de parochie van Kaplamai, waar zij en Klaas zoveel hebben betekent.

Natuurlijk zullen Klaas en het gezin Greet het allermeeste missen. Maar ook binnen de Stichting Vrienden van Joseph en in Kenia laat zij een grote leegte achter. We zullen haar en haar grote betrokkenheid nooit vergeten en met veel liefde nog vaak herinneringen aan haar ophalen.

wn text