Reisverslag Kenia 2 tot en met 19 maart ’22 (Liesbeth Blommaart)

Woensdag 2 maart

We vertrokken om 12.00 uur richting Nairobi waar we opgewacht werden door Joseph.Na een rondrit door Nairobi waar we nu geen last hadden van files kwamen we rond 1.00 uur aan bij Josephs huis. Nog even gepraat en naar bed. Om de volgende dag weer zo fris als een hoentje aan het ontbijt te verschijnen.

Donderdag 3 maart
8 uur ontbijt, rijstwafels en fruit. We mochten niet afwassen, omdat we anders teveel water gebruikten. Eerst de extra koffer uitgepakt en verdeeld over allerlei tassen. Daarna naar de stad om een telefoonkaart te bemachtigen. Dat was 1 kaart, voor de volgende kaart moesten we een andere keer terug komen. Dus samen doen met één telefoon. WhatsApp kan altijd. Terug naar huis waar Mary, een student van mij, al op ons zat te wachten. Het is een nichtje van Joseph en leert voor schoonheidsspecialiste, eind van dit jaar is ze klaar.

Vrijdag 4 maart – -Bezoek YCTC jongens
Eerst naar de jongensafdeling waar we van harte welkom waren en waar ze hun voortuitgang lieten laten zien. Ze [waren ontzettend blij het motorblok wat aangeschaft was en waarop ze konden oefenen om een goede automonteur te worden. Van alles werd ons verteld door de jongens over hoe het precies werkte. Over de verlichting van de auto was een proef exemplaar gemaakt op de grond zodat ze leerden hoe de verlichting van een auto werkt. Al met al waren deze jongens goed bezig en gingen ze in de maatschappij als een goede automonteur.

Het computerlokaal was minder succesvol. Er zaten nog 3 jongens te oefenen en te leren hoe een computer werkte, de andere 12 computers waren kapot en werkten niet. Dat was niet de afspraak.
Joseph had met hen afgesproken dat het eerste jaar het onderhoud voor de St. Friends of Father Joseph zou zijn en dat ze daarna zelf voor het onderhoud moesten zorgen. Dit was niet gebeurd. Joseph heeft dit nogmaals gezegd en gaat hierachter aan.
Daarna een eenvoudige lunch in het kantoor van de directeur om daarna naar de meisjesafdeling te gaan.

Bezoek Kamae Meisjes:
Na een rondleiding over het terrein kwamen we bij de werkplaats van de meisjes, zij waren druk bezig met het maken van servetstandaards van kralen en het breien van kindertruitjes en babyjurkjes. Ook onderhielden ze nog steeds de tuin, verbouwden ze groenten en stonden er bananenbomen en Mangobomen.
We kwamen in de beautysalon waar ze vertelde dat nog niet alles gekocht kon worden om helemaal te starten met de salon. Met het geld van de 40 MM hadden ze een massagetafel – droogkappen en verschillende materialen gekocht maar hadden nog wel het een en ander nodig voor de verzorging van nagels e.d.

Daarna gingen we naar een zaal waar ze voor ons optraden met zang en dans. En kregen ze kralen geschenken die we daar achter gelaten hebben.

Bezoek Warimu (+ Ian en James)
Warimu is een dame die al jaren bekend is in de familie, ze is erg zwak heeft nog 1 nier die voor 40 % werkt. Haar man is vermoord bij de verkiezingen in 2008. Ze heeft een zoon. Nu 14 jaar oud. We brachten haar wat lappen stof zodat ze kan naaien en zo in haar onderhoud kan voorzien. Twee achterneefjes van Joseph hadden vakantie en waren bij haar. Ian is 8 jaar James is 10 jaar. Hun vader is overleden en ze hebben weinig tot geen contact met hun moeder, dus moet Joseph als oudste van het gezin voor hen zorgen. Dat is traditie waar ze niet van af wijken.

Zaterdag 5 maart
Interview voor film voor 5 jarig/25 jarig bestaan vergadering met Friends of Father Joseph
De notulen worden gemaakt voor Joseph Kamau en komen nog. Mary en Warimu kookte voor ons.

Zondag 6 maart
Om 8 uur H. Mis in de gevangenis (Kamiti) en daarna om half 11 nog een Mis voor bewakers in Cafasso.
Rond 1 uur konden we vertrekken en reden we Langs de koffie en thee plantages via Naivasha naar Nakuru waar we rond 19.00 uur arriveerden. Joseph ging direct naar bed, het was teveel voor hem geweest, Na het eten gingen wij ook.

Maandag 7 maart
Vanuit Nakuru door Riff Valley naar Eldoret: onderweg gestopt bij de evenaar en in Iten, het hardloopdorp om even bij te komen, het was weer een lange rit voor Joseph.

Dinsdag 8 maart.
In de loop van de middag kwamen we in Kaplamai waar we 3 nachten zouden overnachten. Er is een nieuwe priester waar het goed vertoeven was. Joseph ging naar bed en wij even naar het dorp. Wat waren de mensen blij dat ze ons weer zagen.
De 2 priesters waren op safari naar hun bij-parochies, maar tegen etenstijd kwamen ze toch binnen.

Woensdag 9 maart – Bezoek Mwitha
Joseph bracht ons om 8 uur voor hij naar therapie ging naar het kantoor van de Bisschop waar we met een auto van het Bisdom door gingen naar Mwitha om te kijken hoe het met de school was. Benjamin de aannemer was er ook en de directeur met zijn staf. De bouw ging voorspoedig, in het 3e lokaal werd nu de boven vloer gestort en glad gemaakt, met het 4e lokaal was men begonnen met de muren. Eind van het jaar wordt alles spic en span opgeleverd. Wel vroeg men om een waterput. Die kan pas gemaakt als het de droge tijd is, dan heeft men meer water omdat men dieper moet boren. Ik wacht nog op een begroting plus aanvraag.

Bezoek Saboti.
Eerst naar de jongensschool, de directeur vond het allemaal wel goed. De pijpleiding lag er van de meisjesschool [RV3](waar de pomp staat) naar de jongensschool, verder deed hij niet veel. Hij had water. Dat was denk ik genoeg.
De meisjesschool, dat was een heel ander verhaal. Het hoofd was erg actief, ze had zelf voorzieningen aangelegd om regenwater op te vangen, leuk om te zien hoe actief zij zelf ook betrokken was. De put was niet diep genoeg geboord omdat hij geboord is in het regenseizoen, de volgende keer moet er in het droge seizoen geboord worden. De boor stopt namelijk als hij water “voelt” en in het regenseizoen staat het water te hoog.

Benon
Er was een probleem en daar zijn we ook niet naar toe geweest. Er was geen geld overgemaakt voor het afmaken van dit project. Er was een vergissing gemaakt, Wesley betaalde alleen half-half voor Benon niet voor Saboti. Het is inmiddels opgelost (zie donderdag 10 maart) en er staat een prachtige toren met een waterpunt in het dorp waar de mensen water kunnen halen.

Christ Vision Acadamy
De school was gesloten, want het was een prive school die niet voldeed aan de eisen van de overheid.
De man die daar verantwoordelijk voor was ving nu in de vakantie 23 wezen op, anders waren ze op de boarding scholen. Ze sliepen allemaal samen op een kamer: jongens en meisjes .Het is lastig om ze te helpen, want stel je voor dat een van de meisjes zwanger raakt door de situatie, dan krijgt de kerk de schuld.
Ze wilde een kippenproject in een leegstaand klaslokaal zodat ze een inkomen hadden. We gaan niet verder in op dit project. Het was al eerder door ons afgewezen en dat blijft zo.
Thuis gekomen was er bezoek van de vrouw van Sjongok – Constantien met haar zoontjes Pieter en Emanuel.

Donderdag 10 maart
Gesprek met Jachintha van KAP [RV31] Deze Nederlandse vrouw doet mooie projecten: onder andere in vredesgesprekken tussen stammen, aids preventie, drank en drugs misbruik, misbruik en geweld. Ze leidt coaches op binnen de community’s.
Daarna een kort bezoek bij de Bisschop, waarna we op bezoek gingen bij Lucie van Fadhili
De 2 koffers weggebracht en geleegd omdat Folkert een extra koffer nodig had.
Lucie had voor ons gekookt, dus moesten we daar lunchen.
In de middag met Joseph, Zipporah en Lucie naar Naomi, een van de gehandicapte jongere.
Ze was verhuisd naar een huis met 2 kamers.
Ze wil een business starten maar heeft daar het geld niet voor. Zipporah en Lucie willen haar wel helpen met het opzetten, maar het geld ontbreekt. Hopelijk kunnen wij iets voor haar betekenen.
Ook moet ze naar het ziekenhuis, eigenlijk onder begeleiding van Ziphora of Lucie, omdat de wond van haar operatie van jaren terug nog steeds niet dicht is, heeft wel veel pijn maar ook hiervoor ontbreekt het geld. Al met al een droevige situatie.

Meeting over Benon waterproject met: Alex, de loodgieter, het schoolhoofd, Zipporah en Joseph. Heel lang gewacht op Wesley maar hij kwam niet toen wij er waren, hij heeft wel met Alex gesproken .Er is een cheque uitgeschreven van 3000 euro om het af te maken.
Nieuw waterproject doen we samen met Wesley, dat doen we half half, het geld gaat wel via Alex zodat de stichting betrokken is.

Op bezoek bij Carlos
Het ging goed, hij had een mooi huis zelf gebouwd. Hij woonde samen met zijn vrouw Lydia en 2 kinderen en zijn nichtje van zijn overleden zus.
De tijd begon te dringen en na zo’n dag ben je bek en bek af.

Daarom zijn we niet meer naar Botwa geweest, het was een te drukke dag, de moeder van Victor en Sammy ontmoetten we zondag na de mis. Toen kregen we ook nog een rondleiding over het terrein van Kaplamai Je kent het niet meer terug, overal klaslokalen, Ook hebben ze twee grote kippenschuren gebouwd voor leg- en vleeskippen. De nieuwe priester wil extra klaslokalen bouwen, zodat het social hall weer vrij komt voor naailessen en de single mothers.
Ook wil hij voor de school graag regenwater opvangen met dakgoten en regentanks. Op zijn verlanglijstje stond ook nog een fruitboomgaard.

Vrijdag 11 maart
Bezoek aan het ziekenhuis. Het was erg vooruit gegaan. De baby afdeling was uitgebreid en ze hadden mooie wiegjes, ze wilde graag een nieuwe apparaat voor baby’s. Er was een bevallingsbed gekocht.
Ze wilden graag voor de fysiotherapie loopautootjes, daar gingen de kinderen mee spelen als ze weer een beetje beter werden en zich leerde bewegen.
Jammer dat Zuster Esther er niet was, die was haar diploma ophalen.

Ontmoeting met Martha
[RV5]Het ging goed met haar, maar iedereen in het dorp vond dat ze moest trouwen en kinderen krijgen. Zij wilde verder studeren (voor haar master) en haar moeder vond ook dat ze dat moest doen. Zij wordt vanuit Tuitjenhorn gesponsord.
Als dank voor de mooie dagen in Kapalmai hebben we de 2 priesters uitgenodigd voor een diner met Folkert en Joseph bij Kitale Club.
Folkert was ook naar Kitale gekomen voor de 100ste verjaardag van de moeder van Joseph.

Zaterdag 12 maart
Feest van de moeder van Joseph, ze werd 100 jaar.
Bij aankomst in het huis van moeders werden we in traditionele Kikuyu kleding gehesen.
Veel te klein, aan ging nog wel met de rits open, dat kon want we hadden er een mantel over, uit was wat moeilijker.
Een geweldig feest, begon met een Eucharistieviering met dans en muziek , daarna vele speeches en eten. Het hele dorp was uitgelopen en at mee, het leek wel de 5 broden en 2 vissen. Daarna was het afgelopen en gingen we met Folkert terug naar Kitale. Joseph was heel laat thuis en was de volgende dag in Kapsara waar oma woonde voor de H.Mis.

Zondag 13 maart 
Met Folkert mee naar Kaplamai, waar hij voorging in een viering in zijn kerk. Toch wel emotioneel.
Na de viering veel mensen ontmoet, hadden we weer ouderwets een vergadering met de Single Mothers.
Ze wilden weer opstarten: met naaien, wellicht bonenplanten en verkopen. Ik stelde voor, omdat het verhuren van de stoelen en potten niet meer liep, de boel te verkopen. Weet niet wat ze doen.
Voor de H. Mis al de moeder van Jachinter en Viktor gesproken , ging met allebei goed.
Ook Sammy aangesproken, omdat hij zijn lening terug moest betalen. Voor 1 april moet er geld terug bij ons zijn .
Kan het wel zeggen, maar hij doet het niet. Ook had hij alweer een lening bij de parochiepriester. Na de lunch terug naar Kitale, via Sibanga om de parochiepriester nog gedag te zeggen, die daar een vergadering had.

Maandag 14 maart
Na een veel te drukke periode gingen we maandag met Folkert mee naar Kisumu. Daar extra koffers ingepakt met spullen voor Folkert als hij volgend jaar voorgoed in Nederland moet blijven.

Toch wel 2 dagen rustig aangedaan, was wel nodig ook, want ik was bekaf. Een goede leer, nooit meer zo kort naar Kenia, je moet de tijd hebben, omdat de mensen daar ook de tijd hebben (en geen horloge).

Donderdagmorgen vlogen we naar Nairobi waar we gelijk naar een testlocatie moesten.
’s Middags de uitslag, Joyce positief, dus moesten we blijven. Gelukkig mochten we in Joseph zijn huis blijven.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *